Nasze pierwsze Święto Dziękczynienia w USA

Święto Dziękczynienia obchodzone jest w czwarty czawartek października. W tym dniu wszyscy Amerykanie spożywają tradycyjny obiad dziękczynny. Jak możecie pamiętać z filmów, główną potrawą jest wówczas indyk. Do niego podawane są puree ziemniaczane, sos z żurawiny, a na deser ciasto dyniowe. My również obchodziliśmy Thanksgiving (Święto Dziękczynienia) w tym roku. Nasz indyk miał nieco ponad 10 kg i przygotowywaliśmy go ponad 5 godzin.

(Źródło: www.hddfhm.com)


Trochę historii

W 1620 r. do Ameryki Północnej dotarli pilegrzmi z Anglii, którzy szukali nowego miejsca do zasiedlenia. Był to dla nich trudny czas, wielu z nich chorowało, niektórzy umarli z powodu przepracowania czy głodu. Z pomocą przyszli im rdzenni Amerykanie, którzy nauczyli łowienia ryby przy wykorzystaniu siatki, polowania na dzikie indyki czy sadzenia kukurydzy i jęczmienia. 
Dzięki temu pielgrzymi nie byli już głodni, czuli wdzięczność i postanowili uczcić swoje zbiory świętując. Tak oto odbyło się pierwsze Święto Dziękczynienia, na które zaproszeni zostali również rdzenni Amerykanie.

Dziś podczas dziękczynnego obiadu ludzie dziękują za to co dobrego ich spotkło w życiu lub w danym roku. Nie jest to ani święto religijne, ani polityczne - i krótko rzecz ujmując - można je świętować po swojemu.

Poniżej zdjęcia z naszych przygotowań.

indyk wg Gordon Ramsay
Praca wre.
(Fot. MAK, KK)

Gotujemy sos z żurawiny.
(Fot. MAK)

My, zamiast ciasta dyniowego, przygotowaliśmy polski jabłecznik.
(Fot. MAK)

Oczywiście Jinx też liczyła na mały kawałek
(Fot. MAK)


Wyszedł super, zgodnie z przepisem Gordon-a Ramsay-a
(Fot. MAK)













Komentarze

  1. Jestem pełna podziwu, że tacy z Was kucharze, a Gordon Ramsay od razu zatrudni Was u siebie, a fartuch od Michel Morana macie na bank.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz